Gerų atostogų receptai visiems!
Susisiekite
+370 601 23944
Naujienlaiškio prenumerata
Rekomenduojame

STAMBULAS- miestas, kurio niekada nepamirši, o liūdesys, persmelkęs tavo sielą pirmą kartą išvydus nepakartojamą Stambulo peizažą, pasiliks amžiams.

 

"Peizažo grožis slypi jo liūdesy" Ahmet Rasim

 

Pasiskolinau šią sentenciją iš Orhano Pamuko knygos "Stambulas". O dar geriau apie Stambulą pasakė jis pats savo knygoje:

"Visą laiką Stambulas man asocijavosi su grauduliu, kylančiu iš Osmanų imperijos žlugimo nuojautos, skurdo ir po miestą išblaškytų griuvėsių. Visą gyvenimą kovojau su šiuo grauduliu, kol galų gale, kaip ir visi Stambulo gyventojai susigyvenau su juo." Orhan Pamuk

 

 Planas aplankyti Stambulą gimė netikėtai. Draugai paklausė, ar buvau Stambule. Atsakiau, kad ne ir toliau sekė entuziastingas: "Tai gal varom?".

 

Skrydis tik iš Vilniaus ir tiesioginis su Turkish Airlines.  Beje, tai vienos geriausių avialinijų pastaruoju metu, kurios vis dar pateikia nemokamai karštą ir tikrai skanų maistą skrydžio  metu. Viešbutį rinkomės gal savaitę, nes reikėjo suderinti viso ketverto nuomones. Tik senamiestis Sultanahmet rajonas, kad visur galima būtų pėstute apeiti. Kitas variantas būtų Taksimas. Čia tiks tiems, kas nori apsipirkti ir pasimėgauti gausybe puikių restoranų.

 

Pasirinkome apartamentus. Neblogai, nes netoli turgus, puikusis hamamas visai šalia, bet kitą kartą mieliau rinkčiausi viešbutį arčiau Sofijos soboro.

 

Atskridom vėlai vakare, bet Stambulas nemiega ir naktį. Todėl iš karto pradėjom pažintį su šiuo žavingu miestu. Ėjom pėstute link Žydrosios mečetės, grožėdamiesi turkiškais saldumynais vitrinose, kalnais baklavos, nugos ir kitų nepaprastai saldžių skanėstų. Niekada nepirkite šių skanumynų dėžutėse, tik parduotuvėlėse, kur jums supjaustys ir supakuos, ir tvarkingai sudėlios į dėžutes, tegu brangiau, bet tikrai šviežia ir nerealiai skanu. Čia rasis ir keli mažyčiai staliukai, kartais antrame aukšte, kur prisėdus galima paskanauti tos rytietiškų skonių įvairovės, užsigeriant arbata iš stiklinės taurelės, kas pradžioj atrodo keista, o vėliau patinka ir galiausiai nusiperkam turguje po tokį pat rinkinį namams, kad primintų Stambulą.

Mes taip prisėdom pasmalyžiauti paskutinį vakarą, buvo be proto skanu, na, gal kiek brangoka, nes sumokėjome per šimtą lirų, bet už kokybę visada reikia mokėti, o dar pačiam Stambulo centre.

 

STAMBULAS  GURMANAMS

 

Ar sakiau, kad Stambulas-tai gurmaniška kelionė, nesibaigianti šventė skrandžiui? O, taip, pasiruoškite turkiškos virtuvės atradimams.  Visas dietas palikite namie, jei jau  susiruošėte į Stambulą. Apie rytietiškus saldumynus kiek papasakojau, o dabar odė kebabui.

Kebabai čia nuostabūs ir nepakartojami, gali bet kur prisėsti ir mėgautis skaniausiu kebabu, o jų rūšių irgi ne viena ir ne dešimt. Man skaniausias kebabas buvo nuošalioj gatvelėj greito maisto pigiam restoranėlyje, kur nėra net alaus, nes tai Stambulas ir alkoholiu prekiaujama toli gražu ne visose kavinėse. Įsidėmėkite  tai, jei esat prisiekę alaus mėgėjai ir kelionės be bokalo alaus neįsivaizduojate. Kaip išsirinkti, kur pavalgyti? Taisyklė labai paprasta ir ją esu patikrinus ne vienoje šalyje, reikia dairytis, kur ant durų puikuojasi Tripadvisor ženklelis- tai tikras teisingo pasirinkimo garantas.

Dauguma kavinukių Sultanahmet rajone siūlo pakilti į terasą, kur galima pasigrožėti Stambulo panorama. Tai tikras malonumas, net visada reikia pasitikrinti, nes kai kur tas vaizdas pavirsta į dalinį vaizdą į  sieną arba medžius, tačiau kavinukės arčiau jūros, kurių terasos atviros ir matomos iš tolo su besiplaikstančiom užuolaidom, tikrai vertas dėmesio variantas pietums, net jei už vaizdą ten teks kiek primokėti.

Labai skanus patiekalas- giozleme. Tai ant sadžio kepami blynai ar paplotėliai, kurie gali būti įdaryti sūriu, mėsa ar daržovėmis. Jie kepami čia pat vietoje restoranėlio lankytojų akyse. Nepaprastai skanu.

Prie turgaus gatvės kioskuose galima paragauti keptos žuvies bandelėje ( balik - ekmek) arba žuvies sumuštinio. Nieko, sotu tai tikrai!

Kumpir- dar vienas greito maisto stebuklas. Viso labo tik paprasta bulvė, kurią galima įdaryti salotom, sūriu, mėsa, užpilto majonezu ar pomidorų padažu. Pirmą kartą ragavau šio patiekalo Marmaryje.

Simit- traškūs riestainiai, pabarstyti sezamo sėklomis, pardavinėjami gatvėje. Kaina apie dvi liras. Skanu. Tai neatskiriama Stambulo gatvių dalis.

 

MŪSŲ MARŠRUTO PLANAS

 

Pasitarę sudarom kiekvienos dienos planą. Bazilika cisterna, Žydroji mečetė ir kelionė po Stambulą apžvalginiu autobusu, pavakare pasiplaukiojimas ir tada vakarienė žuvies restoranėlyje, kurį mums rekomendavo taksistas, vežęs mus iš oro uosto. Pirmos dienos planą įvykdėm sunkiai, bet įvykdėm. Viskas buvo verta dėmesio, gal kiek nuvylė žuvies restoranas pakrantėje, bet čia kaltas mūsų nuovargis ir lietuviškas turistų mentalitetas, nes įkyriai klausinėdami padavėjo, kas kiek kainuoja ir išsirinkę pigiausius patiekalus, netekome jo pagarbos. Tad tiek patiekalai, tiek aptarnavimas buvo atitinkami.

Antrą dieną  Stambule iš pat ryto einam į turgų. Žmonių nedaug, turgus dengtas, apsipirkti galima. Toliau traukiam pėstute link Topkapi rūmų. Čia užtrunkam kone pusdienį, nes nusprendžiam aplankyti ir haremą. Dalis haremo restauruojama, bet pakako ir to, ką leido pamatyti. Haremo intrigų paslaptys dar tebesklando ore. Vaizduotė piešia įvairiausias istorijas, kurias teko regėti šioms sienoms per šimtmečius. Prie pat išėjimo Osmanų imperijos brangenybių kolekcijos ekspozicija. Žmonių daug, vos gali prasibrauti, bet penktas pagal dydį pasaulyje deimantas daro įspūdį.

Kiek vėliau traukiam dar ir į archeologijos muziejų. Pavakare vaikštinėjam po senamiestį, nors viskas jau matyta, bet vis dar labai gražu.

Trečią dieną pasiliekam maloniems dalykams egiptietiškas turgus ( čia iš tiesų pasijutau, kaip Egipto oazės vietiniame turguje, tik daug didesniame, purvas, skurdas, bet smagu ir linksma. Paragavome ir skaniųjų biorek pyragėlių nedidelėje arbatinėje. Nusipirkome arbatos, kavos ir prieskonių. Beje, prieskonius perku tik turguje ir sveriamus,nesvarbu kokioje šalyje bebūčiau, jie čia švieži ir kvapnūs. Pasivaikščiojome kiek krantine. Mano bendrakeleiviai mielai leido laiką apsipirkinėdami. Pėstute sugrįžom į viešbutį ( patikėkit, tai tikrai užtruko), kiek pailsėjom, o tada hamamas  ir vėlai vakare atsidavėm rytietiškų saldumynų vilionėms.

 

HAMAMAS

 

 Hamamas Stambule. Rinkis, kokį nori, senovinį ar šiuolaikišką, bet užsuk būtinai. 

Vienas žymiausių būtų Hurem Sultan hamamas netoli Aya Sofija, kurį sultonas Suleimanas pastatė savo žmonos Hurem Sultan, dar žinomos Rokslanos vardu, garbei 1556 - 1557 metais.

Ko gero, tai vienas prabangiausių ir brangiausių hamamų. Kainas rasite čia:

 

http://www.ayasofyahamami.com/bath_packages

 

Viešbučiuose pilna lankstinukų reklamuojančių naujus hamamus. Kainos žemesnės, dažniausiai įskaičiuotas ir nuvežimas iš viešbučio.

 

Paskutinį vakarą Stambule pasirinkome senovinį, menantį Osmanų imperijos laikus. Cemberlitas hamamas viekia nuo 1584 metų, kaip skelbia lentelė prie įėjimo. Kainos aukštokos, tad renkuosi tik hamamą ir pirtininkės paslaugas: lengvas pilingas ir prausimas. Kaina 90 TL. Masažą atidėsime geresniems laikams.

DĖMESIO! Hamamui nereikia ruoštis specialiai. Viską gausite vietoje: šlepetes, rankšluosčius. Vyrams ir moterims atskiros patalpos, tad pamirškite viską, ką žinote apie turistinius hamamų variantus. Pirtininkės dėvi juodas liemenėles ir korteles su vardais (čia, matyt, kad žinotum, kam arbatpinigių palikti), tad jas atskirsi lengvai. Mano pirtininkė dirbo greitai, tiksliais judesiais ištrynė, nuprausė ir nupylė pabaigoje vėsiu vandeniu. Žemu balsu paklausė iš kur aš, bet neturėjau didelio noro bendrauti, tad tuo pokalbis ir baigėsi. Iš hamamo išėjau lengva lengvutėlė ir galvoje sukosi šviesos srautas. Ko gero taip galima apibūdinti laimę! Vien dėl hamamo sugrįžčiau čia.

 

Liko neaplankytas Taksim skveras ir Galatos bokštas. Matėm viską iš toli pro autobuso langą ir plaukiodami laivu. Galatos tiltą pravažiavome, bet nepasivaikščiojome ir neužsukome nei į vieną žuvies restoranėlį po tiltu. Tad reikia pripažinti, jog pamatėme labai mažą, bet svarbiausią Stambulo dalį, Sultanahmetą.

 

TOP lankytinos vietos Stambule pagal Kelionių gurmanus

 

- Žydroji mečetė- lankymas nemokamas, kai kuriom valandom uždaryta dėl pamaldų. Čia būtina kukli apranga, bet skaras ir sijonus dalina prie durų.

 

- Aya Sofia

http://www.hagiasophia.com/

 

Bilieto kaina 30 TL, verta keikvieno išleisto cento!

 

- Topkapi rūmai http://topkapisarayi.gov.tr/en

Bilieto kaina 30 TL ir dar 15 TLkainuos įėjimas į haremą.

 

- Basilika cisterna

 

- Suleimano mečetė

 

- Stambulo archeologijos muziejus

 

-Stambulo turgus ir egiptietiškas turgus

 

- hamamas, nesvarbu, kokį pasirinksite, bet išbandyti būtina. O patiks ar nepatiks, čia jau skonio reiikalas.

 

- Galata tiltas, per šį tiltą važiuosite, jai pasirinksite apžvalginę eskursiją "išlipi-įlipi" autobusu. Po tiltu pilna žavingų restoranėlių, o ant tilto pamatysite tiek žvejų, kiek vienoje vietoje  neregėjote niekada.

 

- Galata bokštas

 

 PATARIMAS

 

Stambule daug turistų, todėl prie visų muziejų nusidriekia eilės. Todėl tikrai verta įsigyti muziejų turistinę kortelę dėl dviejų priežasčių: pirma, sutaupysi, antra, nereikės stovėti eilėse prie bilietų kasų, kur teko pralaukti ir pusvalandį, ir ilgiau.

 

Tekstas ir nuotraukos  Astos Jolantos Miškinytės

Be autorės sutikimo kopijuoti ir platinti griežtai draudžiama. Būtina nuoroda į www.kelioniugurmanai.lt